Over Vederkracht

Mijn levenspad raakt privé en professioneel aan zorg, ziekte en groei. Als dochter van een huisarts en een verpleegkundige koos ik voor de zorg. Aanvankelijk als (kinder)verpleegkundige en praktijkopleider in een academisch ziekenhuis.

Ik begeleid mensen die ziek zijn en  hun naasten.

Tevens ben ik vrijwilligerscoördinator bij Olijf, een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Hier begeleid en coach ik ruim 90 geweldige vrijwilligers, waarvan de meesten persoonlijk geraakt zijn door gynaecologische kanker.

Binnen de academie Coaching Rondom Kanker geef ik samen met Erna Jans, de module ‘coaching , kanker en relaties‘  en ben ik studiecoach. Ook verzorg ik voor Total Learning communicatietrainingen in de gezondheidszorg. Regelmatig geef ik via Olijf of Vederkracht lezingen, presentaties en gastcolleges aan verpleegkundigen en artsen (in opleiding) Daarnaast begeleid ik familieopstellingen.

Ik heb al vele jaren te maken met mensen die moeten dealen met eigen of andermans ziekte, psychische overbelasting, verlies, dood en het opnieuw vertrouwen krijgen in een gezond lijf na ziekte. Kanker loopt als een rode draad door mijn eigen leven. Ik ben drager van een BRCA1-gen mutatie. Mijn oma stierf aan eierstokkanker, mijn moeder kreeg eierstokkanker toen ik 18 was. Zelf kreeg ik eierstokkanker in 2010 en een recidief in 2016.

In deze periode heb ik ervaren hoe diep kanker kan raken en hoe donker het kan zijn. En ook hoe lastig het kan zijn om na de behandeling opnieuw een weg te vinden naar ‘boven’ in leven en werk. Naast deze gevoelens uit de ‘onderwereld’ ken ik ook de lichtheid en het plezier van de ‘bovenwereld’: het herstel en het verder kunnen leven. Vanuit deze eigen ervaringen heb ik oog voor de verschillende kanten en posities van mensen die geraakt worden door ziekte.

Ik volgde de post-hbo opleiding tot praktijkopleider in de gezondheidszorg bij de Transfergroep in Rotterdam, de 3-jarige post-hbo-opleiding Professionele Communicatie (Transactionele Analyse, NLP, systemisch werken, lichaamswerk) en de vervolgopleiding Systemisch Werken bij  Morten Hjort bij Phoenix Opleidingen in Utrecht. Tevens volgde ik masterclasses  en workshops op het gebied van rouw, verlies en trauma bij o.a. Franz Ruppert en Riet Fiddelaers en verdiepte ik mij in DSM IV/V. Ook volgde ik de training Deep listening van Rosamund Oliver (meditatie, mindfulness en compassie). In 2017 startte ik met de opleiding ‘Ambacht van het hart’ bij Phoenix Opleidingen.

In mijn werk houd ik me aan de Ethische Code van Phoenix Opleidingen en ik vergroot mijn professionaliteit met supervisie, bijscholing en maandelijkse intervisie. Ik ben als docent geregistreerd bij CRKBO.

Ik ben getrouwd en heb twee kinderen.

Meer info vind je op Linkedin